Renoveringsregler

Renovering och underhåll

Du ansvarar själv för din lägenhet, det vill säga underhåll av väggar, tak och golv, fuktspärr i badrum, byte av vitvaror med mera. Självklart får du renovera din lägenhet, men det finns vissa restriktioner, som till exempel att köksfläkt inte får anslutas till luftsugskanalen i köket. Då sprids ditt matos till grannarna. Använd istället kolfilterfläkt. Kontakta styrelsen om du är osäker på vad som gäller kring just det du vill göra och alltid om det gäller större förändringar i lägenheten. För mer information om ansvarsfördelning se bilaga om underhållsansvar. Regler och praxis som gäller vid ombyggnad finner du nedan.

Regler och praxis vid planerad ombyggnad av lägenhet

Reglerna bygger på och utgår från bostadsrättslagen och föreningens stadgar. I förkortad form återfinns dessa i vårt Infoblad och på hemsidan. Vi påminner om att medlemskap i föreningen innebär att man har eget ansvar för allas trivsel och dessutom skyldighet att känna till och respektera gällande regler och lagstiftning.

För att du ska få lov att göra ändringar i din lägenhet måste du anmäla detta till bostadsrättsföreningens styrelse, som ska godkänna ändringarna. För att försäkra kvalitén på hela huset, så är bostadsrättsinnehavaren tvungen enligt Bostadsrättslagen (SFS nr: 1991:614) att meddela styrelsen, när bostadsrättsinnehavaren ämnar göra en större renovering av sin lägenhet. Detta gäller:

-       Ingrepp i bärande konstruktion

-       Ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas, vatten eller ventilation

-       Annan väsentlig förändring av lägenheten (t.ex. ändring av planlösningen).

En skriftlig anmälan med beskrivning av den planerade ändringen ska i förväg lämnas in till styrelsen för godkännande.

Vissa ändringar innebär att du också, enligt plan- och bygglagen, måste göra bygganmälan hos kommunen minst tre veckor före byggstart, och få klartecken från kommunen. Det är din skyldighet att undersöka om sådan bygganmälan behöver göras.

Reglerna för att göra väsentliga förändringar i sin lägenhet beskrivs nedan.

-       En oberoende sakkunnig kan vid behov anlitas som besiktningsman; kostnaden för detta fördelas lika mellan föreningen och lägenhetsinnehavaren.

-       Generellt kan man säga att:
Det är upp till respektive bostadsrättsinnehavare att fritt disponera utrymmet i lägenheten så länge bärande väggar, fönster och dörrar förblir oförändrade och eventuella rörledningar och kanaler tillhörande avlopps-, tappvatten-, ventilations- och/eller värmesystemet inte byggs in eller skadas. Eventuella merkostnader för återställande, vid en eventuell senare renovering eller liknande, p.g.a. inbyggda rörledningar och kanaler belastas bostadsrättsinnehavaren till fullo.

-       Icke bärande innerväggar är ditt ansvar som lägenhetsinnehavare. Dessa får du ändra, så länge det inte påverkar fastigheten enligt ovan.

-       Våtrum: För att undvika framtida vattenskador, ska du vid renovering/ombyggnad i våtrum följa Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV), samt råd och anvisningar för vattenskadesäkert byggande enligt Golvbranschens våtrumskontroll (GVK). Enligt BBV:s branschregler ska entreprenören utfärda ett kvalitetsdokument som anger vilket tätskikt som använts. Detta dokument, gärna även en daterad kopia på monteringsanvisningen, kan du visa upp för ditt försäkringsbolag ifall en skada inträffar. Innan du påbörjar en renovering bör du kontrollera vilka krav och rekommendationer ditt försäkringsbolag anger. Vid eventuell skada kontrollerar försäkringsbolaget om arbetet var fackmannamässigt utfört. Är det inte så, kan ersättningen reduceras eller helt utebli. Är man det minsta osäker bör man därför anlita en entreprenör. Vad ska man tänka på när man väljer entreprenör?

Kontrollera att entreprenören är behörig och att behörigheten fortfarande gäller. Både GVK och BKR utfärdar behörighet. Begär även referenser från entreprenören. När du väl valt entreprenör är det viktigt att du upprättar ett skriftligt avtal. Enklast gör du detta genom att t.ex. använda ett så kallat RO-formulär från Konsumentverket. Här finns allting som man behöver bestämma; kostnad, omfattning, tid o.s.v. Såväl GVK som BKR rekommenderar att du anlitar en huvudansvarig entreprenör för arbetet. Han får i sin tur anlita underleverantörer för VVS, el o.s.v. På så sätt är det lättare att undvika eventuella missförstånd och problem. Som konsument har man dessutom sällan den kunskap som krävs för att samordna och organisera ett byggnadsarbete.

Var noga med att i kontraktet skriva in att entreprenören åtar sig att anlita underleverantörer och ansvarar för samordningen.
Vid köp av ny torktumlare rekommenderas en kondenstumlare, som är utrustad med en vattentank där fukten samlas istället för att skridas i lägenheten.

-       Om byte av delar av stam görs efter rekommendation av entreprenören, så finansierar föreningen de delar som tillhör föreningen (se stadgarna för detaljer). OBS att innan arbetet påbörjas ska anmälan av önskan om ersättning för stambyte, inklusive en kostnadsuppskattning, upprättas till styrelsen.

-       Kakelugnar är av kulturhistoriskt värde för huset och är föreningens egendom. Därför får kakelugnar inte monteras ner eller flyttas.

-       Ombyggnad eller andra ingrepp i elsystem får endast utföras av behörig elektriker. Ska du göra ombyggnad som berör fastighetens stigarledning, el central eller det ordinarie nätet, måste den först dokumenteras på ritning och godkännas av föreningens styrelse.

-       Ombyggnad av fastighetens gassystem får endast utföras av för uppgiften utbildad och godkänd person.

-       Köksfläkt får ej monteras annat än efter provtryckning och eventuell tätning (gäller ej kolfiberfläkt). Intyg ska lämnas till föreningen. Du får inte sätta igen befintlig ventilation, eller ändra till annan typ av ventilation.

-       Hissen kan användas till transport av skrymmande saker – men då får inte någon person åka samtidigt, på grund av olycksrisken (dödsolyckor har förekommit!). Tänk på att informera hantverkare och andra entreprenörer.

-       Det är du som lägenhetsinnehavare som ansvarar för att ditt byggavfall forslas bort. Förvara byggavfall så att det stör så lite som möjlig. Förvara det inte på innegården; byggavfall ute på gatan ska fraktas bort åtminstone varje vecka. Eftersom det är olagligt att blockera trottoaren så betalas eventuella böter av den enskilde föreningsmedlemmen. Container kräver tillstånd av kommunen och polisen.

-       Avsopning av allmänna ytor (t.ex. entré och hiss) ska göras varje dag vid pågående rivnings-/demonteringsarbeten. När arbetena är slutförda ska gemensamma ytor våt torkas.

-       Tänk på att inte störa dina grannar i samband med ombyggnad. Störande arbeten får inte utföras tidiga morgnar eller sena kvällar (efter kl. 20.00 eller före kl. 07.00 vardagar), och bör minimeras under helgerna. Informera boende i trapphuset om planerade renoveringsarbeten (t.ex. i hissen), med både start- och sluttid.